» Literair/fictie - Verhalenbundels

*


Korte verhalen


Korte verhalen schrijven was eerst een soort zijweg, naast het structureren en volschrijven van lijvige boekdelen. Maar al snel werd het een minstens even belangrijke tak van sport. Ik ontdekte hoeveel moeilijker het is, althans voor mij, om kort en bondig te schrijven, om met enkele losse penseelstreken een herkenbare, voor de lezer invoelbare schets neer te zetten.

Ook een kort verhaal moet voldoen aan de structuur van 'begin - middenstuk - eind, met een spanningsboog die in het begin wordt aangegeven, in het middenstuk wordt opgebouwd en pas in het staartstuk zijn apotheose beleeft. En dat op een zeer beperkt aantal pagina's!

De schrijfcursus en het bezig zijn met korte verhalen hebben me discipline en zelfbeperking geleerd. Erg nuttig, ook bij grotere schrijfsels.


Het verschil tussen een novelle en een roman is voornamelijk de lengte, met als logisch gevolg daarvan, minder diepte, minder personages, minder verwikkelingen. Wat dat aangaat zit een novelle dichter bij het korte verhaal; het is dikwijls een uit zijn krachten gegroeid, langer 'kort' verhaal.


Na mijn toetreding tot de schrijfgroep die later'De Meer en Meer' zou gaan heten, hebben wij eerst gezamenlijk een bundel uitgegeven: Twee handen vol. Tien sprookjes / fabels / mysterieuze verhalen, met bij elk verhaal een zwart-wit illustratie van Joke Vastenouw, beeldend kusntenares uit Hoofddorp die ook (voor) de coverillustratie tekende. De bundel werd in november 2006 feestelijk gepresenteerd in De Witte Boerderij, (het originele huis waar de echte 'Dik Trom' woonde). Er was muziek, er waren hapjes en drankjes en het stond stampvol met genodigden. Kortom, we maakten er een happening van.
Voor de inhoud van de bundel zie verder de beschrijving.


De tweede bundel, 'De Hoofdprijs en andere verhalen', bestaat uit verhalen in allerlei stijlen, alleen uit eigen koker, in vijf jaar bij elkaar geschreven, deels als losse opdrachten voor de schrijfgroep, deels als vrije schrijfsels. De verhalen zijn voor het merendeel kort tot zeer kort, met enkele uitzonderingen beslaan ze slechts enkele pagina's. In sommige is geprobeerd de STIJL van fameuze korteverhalen-schrijvers als Roald Dahl en Herman Pieter de Boer te benaderen (hoewel de INHOUD bestaat uit enkel mijn eigen originele plots en uitwerkingen). In andere verhalen worden juist heel bewust andere, vrijere genres nagestreefd. Dit alles met als doel, vaardigheden en een eigen stijl te ontwikkelen. Het aantal verhalen bleek voldoende voor een boekje dat qua omvang even groot was als de gezamenlijk geproduceerde bundel. 'De Hoofdprijs en andere verhalen' werd in de familiekring ten doop gehouden, kerstmis 2006. Het is opgedragen aan Thijs.
Voor de inhoud van de bundel zie verder de aparte beschrijving.


Een derde bundel, de tweede die gezamenlijk door de inmiddels 5 leden van schrijverscollectief De Meer en Meer bijeen is geschreven, is in oktober 2010 uitgekomen. Titel: 'Thrillende handen'. Ditmaal vond de boekpresentatie plaats in Badhoevedorp, in de kantine van atletiekvereniging Kom-Bij waar Tony en Babs hardlopen. Eregaste was ditmaal een Haarlemse politie-agente, mevr. Natasha Stui. We kozen haar omdat zij een voorbeeld is van hoe politie de burger positief kan ondersteunen; er wordt de laatste tijd zo veel op de politie gemopperd dat het tijd werd voor een ander geluid. De keuze voor een lid van de Hermandad lag enigszins voor de hand. In alle verhalen komt politie voor... Zie verder de aparte beschrijving onder Verhalenbundel 3.

De vierde verhalenbundel, 'De blauwe tegel en andere verhalen' is weer gevuld met eigen verhalen. Ditmaal een lang verhaal (het titelverhaal beslaat bijna de halve bundel) aangevuld met negen kortere. Samenbindend element is niet het onderwerp maar de wijze waarop het merendeel tot stand is gekomen, namelijk als schrijfopdracht, met feedback van de schrijfgroep. Zie verder de aparte beschrijving onder Verhalenbundel 4.


De vijfde verhalenbundel 'Vierspan - vier spannende verhalen' bevat het verhaal Rampenplan, dat eerder is verschenen onder de titel De blauwe Tegel, in de gelijknamige bundel, en daarnaast drie nieuwe verhalen. Dit verhalenkwartet vormde mijn inzending voor de Literaire Debuutprijs Haarlem eo 2011, en won een plaatsje op de shortlist van drie genomineerden. De prijs werd gewonnen door een ander, maar om te worden gerangschikt als een van de drie beste, is ook al een kwalificatie om blij mee te zijn. Voor meer informatie, kijk onder Verhalenbundel 5.

De zesde verhalenbundel 'Kasteelspoken en andere narigheid' is een bundeling van vier spookachtige verhalen, die gemeen hebben dat ze zich allemaal in kastelen afspelen. Soms is sprake van 'echte' spoken, meestal gaat het om mensen die andere mensen proberen te verschrikken, verjagen, te beroven of vermoorden. Er vallen doden, er gebeuren ongelukken, en 'goed' wint niet altijd van 'slecht', maar de lezer zal met deze vier - totaal verschillende - verhalen toch wel een paar aangename uren zoet brengen.

De zevende bundel Ratatouille keert terug naar de zeer korte verhalen zoals in De Hoofdprijs. Ook hier zit af en toe een langer kort verhaal tussen, maar het merendeel is kort tot ultrakort. Daarnaast bevat Ratatouille een veelheid van columns en essays die eerder op deze website zijn verschenen. Net als het gelijknamige groentegerecht, is ook deze bundel een mengsel van verschillende smaak, textuur en stijl. De schrijver als letterkok.

De achtste verhalenbundel is maar voor 1/25e deel mijn werk. 'Gebrandmerkt' is het resultaat van een door uitgeverij Godijn uitgeschreven verhalenwedstrijd, waarvan de 25 beste inzendingen in een bundel zouden worden opgenomen. Een van die 25 bleek ikzelf te zijn (tot mijn verrassing overigens; ik was straal vergeten dat ik had meegedaan). De verhalen moesten in de middeleeuwen spelen, en de bundel had bij voorbaat de titel 'Gebrandmerkt' meegekregen, met als onderliggend thema 'grenzen'. Zoals te verwachten is bij die titel, zijn de meeste inzendingen nogal ernstig van aard en stijl. De mijne is een buitenbeentje; een nogal kolderiek verhaal over een schobbejak die nog aardig terecht komt, en waarin noch het brandmerken noch het thema grenzen wordt aangeroerd. Verrassend dus dat ik onder de winnaars bleek te vallen.
Voor meer info, zie de betreffende pagina onder 'Korte verhalen'.

'Lente-perikelen', de negende bundel korte verhalen, is weer een gezamenlijk product, en wel van schrijfgroep Primavera. Hierin zijn elf schrijfopdrachten opgenomen, met de uitwerkingen van ieder van de leden. Dit geeft een beeld van hoe divers elke schrijfopdracht kan worden uitgewerkt. En het grappige is, dat het ook de schrijfstijl van iedere schrijfster toont. Zelfs al zou het er niet boven staan, dan is meteen duidelijk wie en wat. De bundel werd op 3 november 2017 ten doop gehouden, in de prachtige oude Doelenzaal van de stadsbibliotheek. Zie ook de aparte pagina.

'Vallend blad' is nummer tien. Deze bundel is samengesteld uit schrijfopdrachten die ik bij vier verschillende schrijfgroepen bij elkaar heb geschreven. Allemaal eigen werk dus weer. Het zijn korte tot zeer korte teksten, sommige zijn fictie, andere hebben het karakter van een essay, of het is fictie gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis. Deze bundel is uitgebracht begin 2018.

Nummer 11 heeft als titel: Triade - drie verhalen. De triade is een oud Keltisch begrip: de gedachte van het volmaakte drievoud. In dit geval gaat het om drie verhalen die gemeen hebben dat het over moord en doodslag gaat. Plannen voor het plegen van aanslagen, voor het hardhandig aanpakken van een buurman, en voor de moord op een kok van een lesinstituut. Dat laatste is een typische whodunnit. Uitgebracht in juni 2019.
[ terug... ]Omhoog

BOEKEN (LABELS)

 • ELK ONDERSTAAND LABEL BEVAT DE TECHNISCHE GEGEVENS VAN EEN BOEK.

De druide van Caledonia

 • Historische roman. 533 pag. Copyright 2005: Leny van der Ley. ISBN 90-809241-40-3.

Tante Tanneke

 • Kinderboek. 233 pag. ISBN 90-700668-59-4. Copyright 2005: Leny van der Ley.

Twee handen vol

 • Schrijvers-collectief De Meer en Meer. Illustr: Joke Vastenouw. ISBN-10: 90-77764-43-7. ISBN-13: 978-90-77764-43-5. Copyright 2006: de auteurs (eigen verhalen) 216 pag.

De Hoofdprijs

 • De Hoofdprijs ea verhalen. 220 pag. Copyright 2006: Leny van der Ley. ISBN-10: 90-77764-60-7. ISBN-13: 978-90-77764-60-2. Haarlem, 2006.

Vrouwen van de Steen

 • Roman. 452 pag. Copyright 2007: Leny van der Ley. ISBN: 978-90-77764-58-9.

Meer dan steen ...

 • De Haarlemse kerken en andere gebedshuizen, vroeger en nu. Historisch onderzoeks-project. Eindred.: Leny Wijnands-van der Ley. Wormer/Haarlem, 2007. ISBN 978-90-78381-07-5. 148 pag. met honderden foto's.

Tanneke / Tijdtrimmer

 • Tante T. en de Tijdtrimmer. Kinderboek. 206 pag. Copyright 2008: Leny van der Ley. ISBN 978-90-77764-92-3.

Canon van Haarlem

 • Hist. Canon van Haarlem. Leny Wijnands, Piet de Rooy. 95 pag. Als serie in H'lems Dagbl. (mei-sep 2008). Uitg. HDC Media. ISBN 978-90-77842-27-0. Haarlem, 2008.

Tanneke / Zwerfbezem

 • Tante T. en de Zwerfbezem. Kinderboek. 160 pag. Copyright 2009: Leny van der Ley. ISBN 978-94-6008-020-3.

De Spaanse heks

 • Roman. 414 pag. Copyright 2009: Leny van der Ley. ISBN: 978-94-6008-059-3.

Sandy vanhet Sterrenduin

 • Roman. 188 p. Copyright 2010: Leny van der Ley. ISBN 978-90-484-1286-0.

Thrillende handen

 • Schrijverscollectief De Meer en Meer. ISBN 978-945-008-081-4. Copyright 2010: de auteurs (eigen verhaal) 254 pag.

De blauwe tegel

 • De blauwe tegel ea verhalen. Verhalenbundel. 256 pag. Copyright 2011: Leny van der Ley. ISBN 978-94-6008-098-2

Vierspan

 • Vier spannende verhalen. Copyright 2011: Leny van der Ley. ISBN: 978-94-6008-126-2. 276 pag.

Lieve Deugd

 • Hist. roman. 256 pag. Copyright 2012: Leny van der Ley ISBN 978-94-6008-130-9.

Tanneke / 7 mijlszeiler

 • kinderboek. 159 pag. ISBN 978-94-6008-148-4. Copyright 2012: Leny van der Ley

Het eiland v. Pep en Lis

 • kinderboek. 111 pag. ISBN 978-94-6008-179-8. Copyright 2013: Leny van der Ley

Kasteelspoken ea

 • Kasteelspoken en andere narigheid. Vier verhalen. 283 pag. Copyright 2013: Leny van der Ley. ISBN nummer 978-94-6008-180-4.

Drakengevecht

 • Roman. 270 pp. Copyright 2014: Leny van der Ley. ISBN:978-94-6008-210-8

Ratatouille

 • verhalenbundel. 229 pag. Copyright 2014: Leny van der Ley. ISBN 978-94-6008-229-0.

Branwen -Ynys Mon

 • Branwen - dochter van Ynys Mon. 268 pag. Copyright 2015: Leny van der Ley. ISBN: 978-94-6008-234-4.

Pep en Lis op vakantie

 • kinderboek, 93 pag. Copyright 2015: Leny van der Ley. ISBN 978-94-6008-257-3

De Wittenburg dynastie

 • Historische familieroman. 177 p. Copyright 2016: Leny van der Ley. ISBN: 978-94-6008-267-2

Gebrandmerkt

 • 25 middeleeuwse verhalen. 260 p. Copyright 2016: GodijnPublishing, Hoorn. ISBN 978-94-92115-19-5.

Lente-perikelen

 • Verhalenbundel. Schrijfgroep Primavera. 191 p. Copyright 2017: de auteurs (eigen tekst). ISBN: 978-94-6008-295-5.

Het Apollo orakel

 • novelle. 136 pag. ISBN: 978-90-484-4278-2. Copyright 2017: Leny van der Ley

Vallend blad

 • Korte verhalen. 137 pag. Copyright 2018: Lenyvanderley. ISBN 978-904-844-3734. NUR 303.

Een huisje in het bos

 • Moordverhaal. Copyright 2018: Leny van der Ley. 116 pag. ISBN: 978-9048-4441-44. NUR 331.

De meiden die...

 • De meiden die op reis gingen om te filosoferen. Novelle. 124 pag. Copyright 2019: Leny van der Ley.

Triade - drie verhalen

 • Drie verhalen over moord en doodslag. 218 pag. Copyright 2019: Leny van der Ley.

De vrouw... geraniums

 • Roman. Copyright 2020: Leny van der Ley 187 pag.

Copyright 2002-2020